Vrij werk

Glasobject, vis in een frame

Werken in eigen atelier

In haar atelier in Rotterdam Hillegersberg maakt Betty van Schendel, onder de naam Wonderlijk Glas, verschillende soorten glaswerken. Dit kunnen persoonlijke cadeaus, interieurobjecten en panelen zijn. Daarnaast maakt zij vrij werk. Betty wordt geïnspireerd door de natuur, door mensen en onderzoekt graag verschillende toepassingen. Bijvoorbeeld de combinatie glas en steen, glas en hout en glas en in te smelten materialen.

Op deze pagina vind je een aantal werken en kunt je lezen hoe zij van een idee naar een glasobject is gekomen. Een aantal van deze werken staat ook te koop in de shop, neem gerust een kijkje.

Glasobject, groen blad met waxinelichthouder

Glas als cadeau

Glas als cadeau kan een persoonlijk geschenk zijn bij een bepaalde gelegenheid, bijvoorbeeld bij een 15-jarig huwelijk. Dit glasobject symboliseert een speciale plek in Frankrijk. De bladvorm in zachte groentinten en ronde vormen straalt harmonie, ruimte, tevredenheid en rust uit.

Glaspaneel in hout. Verzamelfoto van een markt.

Glas in hout

“In het dorp bij mijn ouderlijk huis in Twente stond een grote acaciaboom”, vertelt Betty. De boom was ziek en dreigde om te vallen. De boom is gerooid en Betty kreeg een ‘plakje’.

Toen in 2018 de glasdagen in Leerdam zich aandienden begon de inspiratie rondom een werk van glas en hout te stromen. Door een meubelmaker is, in het midden van de houtschijf, een sponning gemaakt. De ruwe boomschors aan de randen bleef intact. Binnenin kwam ruimte om een prachtig stuk glas te presenteren. Er is gekozen voor sprekende lijnen in zachte kleurtinten geel en blauw. Hierbij is dichroic glas gebruikt. Wanneer dit type glas het zonlicht vangt, weerkaatst het in prachtige kleuren.  Iedere keer is het werk anders, afhankelijk van de hoek waarop je kijkt. Dit werk is inmiddels verkocht. Op de glasdagen in Leerdam was het een echt talking piece.

Glasfusion workshop. Met elkaar werken aan een object.

Samenwerken met jongeren

Elk jaar in november worden overledenen herdacht. Vanuit de kerkgemeenschap in Hillegersberg werd er gezocht naar een manier om de jeugd bij dit onderwerp te betrekken.

Toen zij met die vraag bij Betty kwamen, is aangeboden om met de jongeren glasschalen te maken. Hierop kunnen waxinelichtjes geplaatst worden. Het samenwerkingsproces was gezellig en er heerste een enthousiaste energie. De jongeren bedachten om hun handen over te tekenen en de zo ontstane lijnen te vullen met glas. Zij symboliseren hiermee de verbinding. Het elkaar de helpende hand uit steken. Ook maakten ze een schaal met een regenboog en een stralende zon, als symbool van troost. Beide schalen worden nog regelmatig gebruikt in de Fonteinkerk.