Betty maakt graag werk in opdracht. Hieronder vind je een aantal voorbeelden en het verhaal erachter.
Wil je ook een werk in opdracht laten maken? Of een idee laten omzetten in een glaskunstwerk?
De mens centraal
In 2010 is Betty op kleine schaal begonnen met glasfusen. Zij maakte oorbellen in verschillende kleuren. Deze vielen op en als vanzelf kwam de vraag glas in opdracht te maken. Vervolgens vroeg een galeriehouder haar om te exposeren. Dat was het moment waarop Wonderlijk Glas een bedrijfje werd.
Betty vertelt: “Ik vind het leuk om werk in opdracht te maken. Ik merk dat ik het interessant vind om naar mensen te luisteren. Horen wat hen beweegt, te luisteren naar de vraag, mij te laten inspireren door de ander en daarop een persoonlijk werk te creëren. In mijn werk vind ik het belangrijk om de mens centraal te stellen.
Vanaf het eerste begin heb ik de ambitie gehad om een professioneel kwaliteitsproduct te maken, rekening houdend met de technische aspecten en gedragingen van glas. Ik wordt enthousiast van het hele ontwikkelingsproces, van het ontwerp tot het eindproduct. Zo is Wonderlijk Glas een prachtige leerschool voor mij, waar ik met bijzondere mensen in aanraking kom en bijzondere dingen meemaak”
De verbinding
Mensen helpen geeft me voldoening, of dat nu is met een bijzondere kleur ring is of met oorbellen bij hun favoriete kledingstuk. Ik maak graag betekenisvolle herinneringsobjecten bij geboorte, huwelijk of andere belangrijke gebeurtenis.
In het werken met glas zit een overlap met Betty’s ‘andere’ baan. Zij werkt als ergotherapeut, gespecialiseerd in handrevalidatie, in een revalidatie centrum. Door dit vak is zij gewend gesprekken te voeren met mensen die te maken hebben met beperkingen en verlies. En daarin te leren eigen regie terug te nemen in praktische zin.
“In de rol als therapeut vraag ik in een intake gesprek wat mensen belangrijk vinden en weer willen kunnen. Dit soort vragen komen ook terug wanneer ik een glasmonument of herinneringswerk in opdracht maak. Ik vraag nabestaanden dan wat zij graag terug zouden willen zien in het werk, wat zij willen herkennen of waar zij aan herinnerd willen worden bij het glasobject dat ik voor ze ga maken”.
Doopvont
Vanuit de Andreaskerk in Dordrecht kwam de vraag om een Doopvont te maken. In het glas zijn subtiele goudkleurige elementen te zien. Voor de kerk verbeelde dat goud, het blauw en de glasstukjes, het eclectische van de gemeenschap met zoveel verschillende mensen. Daarbij staat Christus door middel van het Ichthus symbool centraal.
Dit proces was anders dan andere werken in opdracht omdat het ontwerp groter was dan gemaakt kon worden in het atelier in Rotterdam Hillegersberg. Hierdoor is uitgeweken naar het atelier en de oven van Theo Verhoeff in de Hoeksche Waard. Het resulteerde in een prettige samenwerking met deze zeer ervaren glaskunstenaar. Betty vertelt: “Het was een feest om met mijn gezin bij de eerste doopdienst te zijn en zo met de gemeente in de Andreaskerk mee te vieren”.
Award van glas
Eind 2021 heb ik in opdracht van de gemeente Rotterdam de Award “Aanpak Seksueel Geweld” mogen maken. Op de regio dag is deze Award uitgereikt aan Maaike van de Graaf, voormalig beleidsadviseur bij gemeente Rotterdam. Het robuuste, heldere glaswerk is uitgevoerd met de blank glas en de kleuren van de regenboog; dit verbeeld de krachtbron voor de tomeloze inzet van Maaike voor haar werk en de doelgroep ‘slachtoffers van seksueel geweld’. In het deel met blank glas zitten insluitingen versmolten, die kunnen glanzen als glitter in het zonlicht. De samenwerking begon in 2019 toen het project ‘Kracht door Kunst’ werd opgestart samen met vaktherapeut Yvonne Peschier. Er werden workshops georganiseerd met als doel empowerment door middel van kunsttechnieken boetseren, schilderen, schrijven en werken met glas.
De workshops vinden plaats bij Stichting Kunstzinnige Vormgeving Rotterdam onder leiding van Yvonne Peschier en een kunstenaar. Slachtoffers krijgen bij Wonderlijk Glas de gelegenheid om een duurzaam object van glas te maken naar eigen ontwerp. Vanuit de gebrokenheid die zij ervaren, bouwen zij met stukjes glas een waardevol symbolisch kunstwerk.
Deelnemers hebben in de evaluatie aangegeven veel kracht te hebben gekregen door de workshop. Ook ervaren zij het als middel om los te komen uit hun hoofd. Er werden duurzame contacten gelegd met lotgenoten.
Het is daarom voor mij extra bijzonder dat ik gevraagd ben deze Award voor Maaike te ontwerpen en ik ben dankbaar dat ik bij de uitreiking mocht zijn en verschillende deelnemers en verwijzers (opnieuw) heb mogen ontmoeten.
Persoonlijk cadeau
Bij het afscheid van een maatschappelijk werker van Rijndam Revalidatie heb ik de vrije hand gekregen om een persoonlijk cadeau te maken.
Hiervoor is een interview gehouden om de wensen te bespreken. De maatschappelijk werker vertelde hoe haar werk in de loop van 40 jaar veranderd is. Wat haar drijfveren waren in het werk en haar manier van contact maken met mensen. Dit is meegenomen in het ontwikkelproces van het werkstuk. Naar aanleiding van voorbeelden van verschillende technieken die mogelijk zijn, ontstonden in het gesprek nieuwe ideeën. Op basis van foto’s van het interieur is gekozen voor verschillende tinten blauw en groen glas. Het ontwerp is non figuratief, strak en modern geworden.