Regenboogvlinder als symbool van hoop en troost.

Een vlinder spreekt tot de verbeelding door de metamorfose. De kruipende rups verandert in een pop van waaruit een totaal ander dier, een insect met fragiele prachtige vleugels ontstaat. Vlinders staan voor een nieuw begin, de wedergeboorte. Vlinders staan daarnaast in veel beschavingen symbool voor vrijheid, geluk en verandering.

De regenboog is het symbool van hoop, vrede en troost. Het is in de natuur letterlijk te zien als het zonlicht gebroken wordt in water, in regendruppels. Het witte licht wordt uitgesplitst en alle kleuren worden apart zichtbaar. Symbolisch is het een lichtpunt in donkere tijden. Er is maar een klein beetje zonlicht door een donkere hemel vol regenwolken nodig om de kleurenpracht van de regenboog te laten ontstaan.

De regenboogvlinder is sinds 2017 een symbool van Wonderlijk Glas geworden. Toen kreeg ik de vraag van een jonge vrouw, wiens vader dat jaar gestorven was. Hij vond regenbogen heel mooi en haar moeder is dol op vlinders. Zij wilde graag op de dag dat haar vader jarig geweest zou zijn dit symbolische kado aanbieden aan haar moeder. Zo maakte ik de eerste regenboogvlinder zoals ik daarna nog regelmatig gevraagd ben te maken. Met op maat gezaagde vlindervorm en losse strek gefreesde kleuren banen die samen de regenboog kleuren vormen. Iedere vlinder is handgemaakt met passie en aandacht. Ondanks dat het ontwerp hetzelfde is, zijn ze allemaal uniek.

In mei 2023 ben ik gevraagd twee regenboogvlinders te maken waarvan een met as. Twee dames wilden daarmee hun overleden (schoon) ouders herinneren.

As versmolten in glas

Het is mogelijk om as van een overledene te versmelten in glas. Een klein beetje as wordt dan tussen twee lagen glas in gesmolten. Dit kan in een object of in een sieraad. De kleur, vorm en grootte kan helemaal naar wens worden afgestemd.

Bij het verwerken van as wordt zeer nauwkeurig en zorgvuldig te werk gegaan. Uit respect worden er geen andere objecten of sieraden in een oven, waarin een werkstuk met as verwerkt wordt, geplaatst. 

In deze vlinder zit as verwerkt van een overleden vader en moeder. De as is vermengd en zit ingesmolten tussen de lagen glas. Het is nu een duurzaam kunstobject geworden dat zowel binnen- als buitenshuis een herinnering van liefde, warmte en troost kan zijn. 

De kinderen zijn bij alle stappen van het maakproces betrokken geweest. De as verwerking hebben we ook samen gedaan.
Het samen werken aan dit glasobject heeft niet alleen een kleurrijk symbolisch kunstwerk opgeleverd, maar ook nieuwe herinneringen die samen gemaakt zijn in een creatieve middag waarbij liefdevol het leven herdacht is.

Is deze manier van rouwverwerking ook iets voor jou of jullie? Je kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

#vlinder #regenboog #glas #glasfusion #glaskunst #verlies #verliesverwerking #rouw #troost #hoop #samen #herinneringenmaken