Glaspanelen

Met regelmaat maak ik glaspanelen voor grafmonumenten van kunstenaar Christine Kortland.
Mensen die een ontwerp voor een persoonlijk en uniek monument gemaakt hebben, komen bij mij voor een glaspaneel.
De maat en basisvorm van het glas zijn dan al bekend. Bij mij aan de keukentafel volgt een persoonlijk en informeel gesprek. Het is voor mij belangrijk te weten wat de nabestaanden graag willen terug zien in het glaspaneel. Ik leg de techniek uit en laat de mogelijkheden wat betreft kleur en textuur zien.

Op deze foto zien jullie glaspanelen die ik gemaakt heb voor twee zussen. Theo, de man van een van de zussen heeft gekozen om vogels in het paneel voor zijn vrouw te laten maken. Precies zoals ze thuis in een raamhanger van glas hebben. Een groene en een blauwe vogel, symbool voor hen samen. Voor zijn schoonzus is gekozen, een detail uit een schilderij dat zij gemaakt heeft, terug te laten komen. De kleuren lijken erg op de kleuren die zij koos in haar schilderwerk. Theo had een schilderij meegenomen bij het gesprek, zodat ik het kon zien.

Glaspanelen met blauwe achtergrond en vogels en blauwe achtergrond en gekleurde/ witte patronen

Wanneer een grafmonument zo gesitueerd is, dat het licht er mooi doorheen valt, is het mogelijk voor een doorzichtig glaspaneel te kiezen. In dit geval is gekozen voor ondoorzichtig glas als achtergrond. Contrast in kleur en vorm komen dan mooi uit op het opake, ondoorzichtige glas.

Het glas kan op verschillende manieren versmolten worden. Als de oven geprogrammeerd wordt tot 800 graden, versmelten de lagen tot een geheel en voelt het oppervlak glad. Als de oven verhit wordt tot 750 of 760 graden Celsius blijft reliëf zichtbaar en voelbaar. Lichtval van de zon maakt dat een paneel met reliëf er steeds anders uitziet.

Glas verkleurt niet en is een duurzaam product. Mede daarom heel geschikt om op een persoonlijke en unieke manier geliefden te herdenken.

Op de foto’s hieronder kunt u het resultaat zien van de panelen verwerkt in belgisch hardsteen. In de monumenten zijn met de hand letters gehakt.
Om privacy redenen zijn de namen in deze foto’s onleesbaar gemaakt.

Wilt u zelf een glaspaneel laten ontwerpen. Neem dan contact op.