Glaspaneel Izaäk. Ga, Ik ben met je

Glaspaneel Izaäk

Dit paneel is geïnspireerd op een uitsnede van een glas-in-loodraam in de kapel van Taizé Community, een Oecumenisch jongeren klooster in Frankrijk. 

Het verbeeldt Izaäk, de zoon van Abraham. Hij is de zoon die God heeft beloofd ondanks de ouderdom van zijn vrouw Sara. In het oude testament in de bijbel is het verhaal te vinden van het offer dat Abraham moest brengen van God. Op het laatste moment wordt niet Izaäk maar een onschuldig lam geofferd.

De gedachte achter dit beeld is dat wij mensen vaak net als dit kind zijn. We weten niet precies wat er gaat komen in het leven. Dat kan je soms angstig en onzeker en kwetsbaar maken. Dit beeld laat achter het kind de vader zien in een rode mantel. Hij houdt het kind bij de hand. Ook is links in het paneel een andere hand te zien. Achter de schouder van het kind. De vader, misschien wel God de vader geeft het kind een duwtje in de rug. Dat lijkt te zeggen: Ga maar, ik ben bij je. Ga in vertrouwen op weg.

Jubileum kado

Retraite centrum De Spil bestaat in 2023 dertig jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum mocht ik de afbeelding van Izaäk omzetten in een glaspaneel als jubileum kado.

Een schilderij met deze afbeelding hangt nu in de kapel in het koetshuis van de Spil in Maarssen. Een retraite centrum tussen herberg en klooster, dat een christocentrisch toevluchtsoord is voor velen die even de rust, tijd en stilte willen gebruiken voor bezinning en ontmoeting. Ter gelegenheid van het 30 jarig jubileum van de Spil heb ik deze afbeelding in opdracht om mogen zetten in een glaspaneel. Veel mensen zullen het paneel zien als zij op retraite zijn bij De Spil. Er wordt een mooi plekje voor gezocht in de kapel op de nieuwe locatie bij Casella in Hilversum, waar De Spil in oktober 2023 naartoe verhuist.

Voor meer informatie over de Spil en de thema retraites die zij aan bieden klikt u hier

Zaterdag 10 juni is het glaspaneel tijdens een feestelijke medewerkersdag onthuld. 

Het maakproces van het glaspaneel

Voor het maken van dit bijzondere glaspaneel is in overleg met de opdrachtgevers gekozen voor de best passende kleuren van het hoogwaardige Bullseye glas dat ik gebruik. Het werk is opgebouwd uit twee lagen waarbij de eerste laag bijna volledig versmolten is met elkaar en de tweede laag bestaat uit de handen van de vader en van Izaäk en het haar van de jongen. Deze tweede laag is op een lagere temperatuur op de eerste laag gesmolten. De ogen zijn geschilderd met glasverf. De handen zijn uitgezaagd met een watergekoelde glaszaag waarbij persoonlijke beschermingsmiddelen voor ogen, oren en mond belangrijk is.

Wilt u ook een glaskunstwerk in opdracht laten maken, neem vrijblijvend informatie op om kennis te maken en de mogelijkheden te bespreken. Contact

Het is ook mogelijk bij Wonderlijk Glas individueel of in groepsverband met glas te werken in een workshop. Kijk voor meer informatie op de pagina Workshops.