Het geven van glasfusion workshops op maat vind ik uitdagend en heerlijk om te doen.
Afgelopen weekend heeft een gezin met 4 kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 14 jaar een familie workshop gevolgd.
De ouders van deze kinderen hebben al eerder met glas gewerkt bij mij. Ze vonden de huiselijke sfeer prettig en het werken met glas ontspannend. Het leek hen geschikt om dit ook het het hele gezin te doen. Iedere deelnemer had eigen wensen en ideeën. Ze hebben allemaal ook iets anders kunnen maken. Na afloop lieten ze weten: We vonden ’t erg leuk!
In de workshops leg ik deelnemers, afhankelijk van de groep, kort of wat uitgebreider uit wat de technische eigenschappen van glas zijn. Ik laat voorbeelden zien van de mogelijkheden, onder andere de versmeltingstechnieken.
Tackfuse, waarbij het glas in reliëf op elkaar ligt met interessante hoogteverschillen en fullfuse waarbij het glas tot 800 graden verhit wordt en de lagen volledig aan elkaar en in elkaar smelten. Het oppervlak is dan glad.
De deelnemers leren glas te snijden en te breken. Wanneer kinderen kunnen knippen en vaardig zijn met hun handen kunnen ze met glas werken. Op welke leeftijd dat is, verschilt per kind. Meestal vanaf een jaar of 7.
Als je voldoende rekening houdt met wat glas van nature wil, kun je je fantasie de vrije loop laten. Mijn doel bij de workshops is, dat iedereen een leuke middag heeft maar ook dat iedereen iets kan maken dat bij hem of haar past. En dan krijg je dus allemaal verschillende werkstukken.
Met een beetje meer of minder hulp vanwege leeftijd en complexiteit van het werken met glas, heeft iedereen zijn eigen werkstuk gemaakt. Twee hangers voor aan een ketting door de middelste zonen. Een waterlelieblad waar een groene kikker op zit en een hanger in de vorm van een gitaar. De jongste zoon had een uitdagend plan: een libelle met pootjes zodat deze straks kan staan. De oudste dochter maakte een vrolijk plaatje glas met gekleurde bloemen van glasbolletjes. De ouders maakten samen een compositie van paddenstoelen. Als de werkstukken verhit zijn en het glas aan elkaar gesmolten is, is het plan de paddenstoelen bij hen thuis aan de muur te hangen.
Nadat de familie vertrokken is heb ik de werkstukken in de grote glasoven gelegd. Volgens een computer gestuurd programma ga ik het glas verhitten tot ongeveer 760 graden zodat er reliëf zichtbaar blijft en het licht mooi kan weerkaatsen op de randen van de paddenstoelen en bloemfiguren. Over een week of twee zijn de werkstukken op te halen.
Glas is prachtig materiaal dat duurzaam is en niet verkleurt. De objecten kunnen daardoor heel lang mee gaan. Als je het niet laat vallen dan…. De glaswerkstukken die gemaakt zijn in workshops bij Wonderlijk Glas, kunnen zowel binnen als buitenshuis geplaatst worden. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om glazen bloemen, een vogel of vlinder voor in de tuin te maken.
Lijkt het jou ook leuk om een familie workshop te boeken? Of zelf een (tuin) object te maken?
Wil je overleggen over de mogelijkheden of heb je speciale wensen. Neem dan contact op.
Klik voor meer informatie over de workshops hier.