De Wonderlijke Glasoven

Glas oven

De glasoven is mijn grootste goed in het glasatelier.

Nu het atelier opgeruimd is, dankzij mijn lief Hans, kan ik hem weer eens op de foto zetten. De oven heeft een binnen afmeting van 40 x 55 cm met bovenwarmte.
Het bentrup besturingssysteem zorgt ervoor dat ik iedere oven stook volledig computergestuurd kan programmeren. Ik kan de toptemperatuur instellen in de computer. Bijvoorbeeld bij het volledig versmelten van verschillende glaslagen op 800 graden of een stook waarbij het glas reliëf behoudt op 750 graden. Ook is het mogelijk het glas langzaam in verschillende stappen op te warmen zodat het glas rustig begeleid wordt naar de temperatuur waarop de vaste glasstructuur verandert en het glas vloeibaar wordt. Ook het afkoelen vraagt geduld en verschillende temperatuurstappen in het proces terug naar kamertemperatuur.

Al meer dan 700 glas stoken zijn gedraaid in de ruim 12 1/2 jaar dat Wonderlijk Glas bestaat. De eerste jaren eigenlijk alleen in de nacht op nachtstroom. Sinds we zonnepanelen hebben juist met name overdag in de ochtend als de zon volop schijnt en in de wintermaanden juist weer in de nacht.

Het installeren van zonnepanelen is een van de manieren om duurzaam te werken met Wonderlijk Glas. Regelmatig stook ik ook een hele oven op zeer hoge temperatuur om alle kleine reststukjes glas te kunnen hergebruiken. Ik maak er bolletjes van die in workshops en projecten gebruikt kunnen worden

Voor het maken van de glaskunstwerken, panelen, sieraden en kado artikelen heb ik naast mijn glasoven de watergekoelde glaszaagmachine, frees en boormachine nodig en natuurlijk persoonlijke beschermingsmiddelen als veiligheidsbril, mondmasker, oordoppen en vingerhoedjes. 

Kijk voor handgemaakte, duurzame glaskunst, kado artikelen en glassieraden in de Wonderlijk Glas shop

Lijkt het jou ook leuk om een keer met glas te werken in mijn oven?
Kijk dan op de website naar de mogelijkheden voor workshops. 
www.wonderlijkglas.nl/workshops/

#glasoven #bullseyeglas #glasfusion #gereedschap